2015. december 31., csütörtök

Wii Fit U

Megjelenés

Japán: 2013. október 31.
Amerika: 2013. november 1.
Európa: 2013. december 6.

Fejlesztő: Nintendo
Kiadó: Nintendo
Műfaj: Fitnesz
Játékmód: 1-2 játékos
Wi-Fi: nincs

Ár: £29.99 / €34.99
Amiibo támogatás: Nincs
Méret: 4643,38 MB

Platform


Ahogy a Wii Sports és a Wii Party, úgy a Wii Fit is kapott egy Wii U-s inkarnációt, így HD minőségben edzhetünk a szép és formás külsőért. A Wii Fit páros őrült siker volt Wii-n, a két játékból együtt közel 40 millió példány kelt el, így a világ elvileg sokkal soványabb, mint a Wii Fit előtt. Persze azt ma már lehet tudni, hogy nagyban árnyalja nemcsak a játék (inkább programnak hívnám), és a Wii sikerét, hogy valójában jóval kevesebben használják ki a benne rejlő lehetőségeket, így a Wii Fit páros is feledésbe merült. De vajon tudja-e a Wii Fit U menteni a menthetőt?

"Józan" programnak tűnik a Wii Fit U, mintha már nem akarna olyan nagy lenni, mint az elődjei. A videojátékos piac sokat változott az évek során, a Nintendo ismét elvesztette a dominanciáját, és talán már a kezdetektől tudta a cég, hogy a Wii U nem fogja a Wii sikerét követni, így a játékokat sem úgy készítették, hogy effektíve hatást gyakoroljon ránk. Egyszerűen csak olyan, amilyen, és így akar szórakoztatni. Persze, lehet, hogy azért látom így, mert az első két Wii Fit-be több száz órát öltem, így ez az új már korántsem ért azzal az újdonság erejével, mint az első kettő. De azért az új játékban is van annyi újítás, hogy az is sokat eddzen vele, aki tökéletesen kiismerte a Wii-s részeket.

Bár azért igyekeztek promotálni, hiszen volt külön Wii Fit U Direct, de sajnos kijelenthető róla, hogy az eddigi legunalmasabb Direct volt, mivel Iwata-san (továbbra is isten nyugasztalja), hosszú perceken át csak a statisztikákról és a különböző diagramokról beszélt. De azért külön kitért a Wii Fit Meter-re. Ez egy kis szerkezet, melynek lépésszámlálója segítségével akkor is használhatjuk a Wii Fit U-t, amikor épp nem használjuk. Bármikor, ha magunkkal visszük, számolja a lépéseket, az elégetett kalóriát. Ezeket aztán bevihetjük a programba, és eltárolódnak a profilunkba. Az viszont érdekes, hogy nem feltétlen egyenes arányban nő az elégetett kalória mennyisége a megtett lépés számával. Összességében kevesebb kalória megy le rólunk, ha tisztán csak sétálunk, mint azzal, hogy közben mást is csinálunk, ugyanis a Fit Meter azt is megérzi, ha például leülünk, vagy lépcsőzünk és ezt is beleszámolja az elégetett kalória mennyiségébe. Így ennek fényében azt gondolom, hogy igazán hiteles adat kerül a programba. Így aki komolyan gondolja az edzést a Wii Fit U-val, az valószínűleg tovább lesz inspirálva, mint az előzőekkel, ennek fényében bátran kimondhatom, hogy a legjobb Wii Fit-tel van dolgunk. Én azt gondolom, hogy ez önmagában már nagyon jó alap, de persze további újdonságok is gondoskodnak arról, hogy tartós edzésre motiváljon minket a program.

Az alapkategóriák maradtak ugyanazok: Jóga, erőkifejtő, egyensúlyi, és aerobic gyakorlatok, valamint helyet kapott egy új kategória is, a tánc, mely azt gondolom, hogy a legszórakoztatóbb az összes közül. Még én is szeretem, pedig a tánc nem az én asztalom. Hét különböző táncmozdulatot lehet megtanulni: Van köztük például Hula, Flamenco, Salsa, de kötetetlen táncra is van lehetőségünk. Ez nagyszerű lehetőség arra, hogy fejlesszük a mozgáskultúránkat, de a többi kategóriában is találunk új gyakorlatokat. A jóga most is a meditációról, ahol bizonyos alakzatokat felvéve érezhetjük, hogy harmonizálunk a természettel. Vannak ezek között is nehezen kivitelezhető gyakorlatok, és azért megmutatkozik, hogy mennyire precíz a Wii Balance Board, a legkisebb mozdulatunkat is érzékeli. A muscle alatt találjuk a komolyabb erőkifejtő gyakorlatokat, melyek fejlesztik az izmainkat. Érdemes sokat gyakorolni, mert az eredmény tényleg nem marad el. A Balance alatt a különböző egyensúlyt fejlesztő gyakorlatokat találjuk. Ezek inkább játékok, könnyed feladatok, de ha komoly eredményt akarunk elérni, itt is teljesíteni kell. Különböző sportágakat is kipróbálhatunk itt, elsősorban téli sportok vannak, melyek azért fizikailag is megterhelnek. Meglepett, hogy például a síugrásnál vagy a síelésnél mekkora fizikai erőt kell kifejteni, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. Az aerobic gyakorlatok sem hagynak minket cserben, ha a zsírégetés a fő célunk. Lehetőségünk van sétálni, futni, hulla-hopp karikázni, de még bokszolni is. A boksz irányítása eléggé rosszul sikerült, ugyanis az egyik kezünkben a Wiimote Plus, a másikban pedig a Nunchuk van, és amikor a Nunchuk-kal ütünk, azt nem mindig érzékeli. Ezért volt jó ötlet, hogy a táncot két Wiimote Plus-szal végezhetjük, ugyanezt kellett a boksznál is megvalósítani.

De nemcsak ez az egyetlen hátránya a programnak. A másik negatívum, hogy több Wii Fit Plus-ban megismert programot is kivettek az új játékból. Ezek mind emelték volna a hangulatot, hiszen azok mind szórakoztatóak voltak. Az egyik nagy kedvencem sem játszható az új játékban, a Rhythm Parade, vagy a Tightrope Walk, mely sokunknak okozott derűs perceket. De szerencsére az új edzésprogramok is kivétel nélkül emelik a hangulatot, de úgy lett volna teljes az összkép, ha nem vesznek ki egy gyakorlatot sem. És nemcsak a tréningben van hiány, hanem a Body Test-ből is kivettek gyakorlatokat. Persze köztük is vannak újak, esetükben a GamePad használatára fókuszáltak.

Még sok extra színesíti a programot, ezek inkább érdekességként szolgálnak. A fő része természetesen az edzésben van, amit ha komolyan csinálunk, bizony meglesz az eredménye. Aki szeretne komolyabban lefogyni, vagy komolyan megerősödni, az ne is gondoljon másik programra, a Wii Fit U-ban szinte minden megvan, nekünk csak a motivációt kell hozni. A kivett gyakorlatokért kár, de így is kellőképpen változatos a felhozatal ahhoz, hogy ne fulladjon hamar unalom a program. A grafika meg nagyon szép, szépen ki vannak dolgozva a különböző pályaelemek, a színek élénkek. Ha hagyjuk, hogy beszippantson a hangulat, akkor a Balance Board igazán hosszú távon lesz a társunk.

Grafika: 9/10
Játszhatóság: 8/10
Szavatosság: 8/10
Kihívás: 9/10
Zene és hangok: 7/10
Hangulat: 9/10

+ Inspiráló program
+ Változatos, érdekes gyakorlatok
+ Immár táncolni is lehet
+ Leginkább önmagunkkal kihívás a program
– Néhány jó gyakorlatot kivettek, melyek az előző Wii Fit-ekben benne voltak

84%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése