2015. december 30., szerda

1080° Snowboarding

Megjelenés

Nintendo 64
Japán: 1998. február 28.
Amerika: 1998. március 31.
Európa: 1998. október 31.

Wii
Japán: 2008. január 15.
Amerika: 2008. január 28.
Európa: 2008. január 18.

Wii U
Japán: 2016. január 20.
Amerika: 2015. december 31.
Európa: 2015. december 31.

Fejlesztő: Nintendo
Kiadó: Nintendo
Műfaj: Sport
Játékmód: 1-2 játékos

Mentés elemes memóriába
Controller Pak: Nem
Rumble Pak: Igen
Expansion Pak: Nem

Ár
Wii: 1.000 Nintendo pont
Wii U: £8.99 / €9.99

Méret
Wii: n/a
Wii U: 103 MB

Platform

A Nintendo a sportágak elég széles tárházába enged betekintést, hiszen sokféle sportjátékot adtak ki. Ezek minősége változó, vannak példaértékű játékok, melyek akár a legjobb sportjáték címét is elnyerhetnék, de sajnos vannak igencsak felejtős alkotások, melyek például a megjelenítésben, vagy idétlen szabályrendszerével vérzik el. A Nintendo 64-re 1080° Snowboarding nem feltétlen a legjobb sportjáték, mely valaha megjelent, de hogy kiemelkedő remekműről van szó, az biztos.

A N64-es Pilotwings 64, Wave Race 64 és 1080° Snowboarding játékokat mesterhármasnak hívom. Mind a három játék nagyon jóra sikeredett, illetve ezek elődjei és utódjai is szorosan követik a három játékot minőség tekintetében. De most tél van, hamarosan itt az újév, nézzünk most egy téli sportot. A snowboard nem feltétlen olyan szinten ismert téli sportág, mint például az alpesi sí vagy a síugrás. Én is csak a 1080° Snowboarding kapcsán találkoztam egyáltalán a sportággal, és foglalkoztam vele komolyabban. Azt nem mondom, hogy élőben is kipróbálnám a snowboardot, de hogy nagyon jól szórakoztam a játékkal, az tény.

Lássuk, miről is van szó. A főjáték egy párbaj két versenyző között. Már a legelején hallhatjuk, hogy többféle zenei stílus is megjelenik a játékban. Rock zene a főcím, a karakter- és a pályaválasztó zene viszont rap (a játék rajongói számára szállóigévé vált a „Work your body!” szöveg), majd a játék alatt trance és disco zene szól. A főjáték a Match Race, ahol is egy pályán ketten versenyzünk, hogy ki ér hamarabb a célba. A versenyzők egy faházban melegednek, játszanak együtt, míg várják, hogy válasszunk közülük versenyezni. Majd ha a karakter után a megfelelő hódeszkát is kiválasztottuk, három nehézségi szint közül választhatunk. Ez nem olyan, mint a Mario Kart, ahol bajnokságot választunk, és mindegyikben más pálya van, hanem ugyanazokon a pályákon megyünk, csak az ellenfél gépi játékosok mesterséges intelligenciáját választjuk. Az első a Normal, itt az első 4 pályán megyünk, ha ezt teljesítjük, megnyílik a Hard, ahol 5 pályán mérjük össze erőnket, majd ha ebben is jeleskedtünk, jön a Pro, ahol már mind a 6 pályán végig kell menni. Nem könnyű már a Normal sem, mert bár hibáznak a gépi ellenfelek, de kellőképpen technikásak ahhoz, hogy a hibáik nagyrészét kompenzálják. De a pályák és a zenék nagyon hangulatosak, kellőképpen inspirálóak, hogy küzdjünk az egyre jobb eredményért. Az pedig külön grafikai bravúr volt annak idején, hogy a hóban nemcsak a deszka hagy nyomot, hanem az ujjaink is, ahogy fordulunk, és oldalra dőlünk. A pályák pedig fokozatosan válnak egyre nehezebbé. Az elsőben megismerhetjük az irányítást, a másodikban meg már megtapasztalhatjuk, hogy jégen ugyan gyorsabbak vagyunk, de nehezen irányítható a hódeszka. A gép életet számol, ha másodikként érünk be a célba, vesztettünk, újra meg kell próbálni, és egy életet elvesztünk. Nem bántak bőkezűen az életekkel, csak három van belőle. Emellett sérülést is számol a gép, sőt annak súlyosságát is figyelembe veszi. Ha túl sokszor estünk el, vagy értünk rosszul földet, ugyanúgy elvesz egy életet a gép, mintha a versenyt veszettük volna el. Csak akkor lehet továbbmenni, ha megnyertük a párbajt.

Természetesen több játékmód is rendelkezésre áll. A Time Attack-ben egyedül megyünk végig a pályán, a három legjobb időeredményünket menti el a gép. Ez is alkalmas lehet gyakorlásra, de abból a szempontból irreleváns, hogy ha a versenyen is megyünk egy legjobb időt, azt is ugyanúgy elmenti a gép, mint az időmérős eredményeket. Természetesen trükköket elsajátítani, azzal pontot szerezni is van lehetőség, erre van a Trick Attack játékmód. Itt kétféle lehetőség van. Mehetünk az egyik rendes pályán, vagy külön az erre tartogatott két pályán. Ezek a félcső és az ugrósánc. Itt lehet trükköket bemutatni, melyekért pontokat kapunk. Természetesen a bonyolultabbakért több pont jár, és nehezebb is kivitelezni. Az 1080°-os fordulatért már 9 gombot kell egymás után helyes sorrendben megnyomni, hogy sikeres legyen addig, amíg a karakterünk a levegőben van. A contest pedig szlalomverseny. A rendes pályákon vannak zászlók kitűzve, ezeket kívülről kikerülve kell a célba érni. Ez külön nehéz, ugyanis extra élet sincs, így ha egyszer vesztettünk, vége a játéknak. Ahogy írtam, a különböző trükkök betanulása nehézkes, a training mód ezek begyakorlására szolgál. Érdemes is sokat gyakorolni, nem lehet eléggé jól ismerni a trükköket. Ha egy barátunk is velünk van, ne is gondoljunk más játékra, csak erre, mert nagyszerű ketten játszani, összemérni a tudásunkat. De csak ketten tudunk többjátékos módot játszani.

A játék nagyon jó, a grafikája átlagon felüli, de leginkább a zenéje teszi hangulatossá. Igaz, hogy csak kevés pálya van a játékban, de azok mind változatosak. Mert bizony nemcsak a fenyvesekben snowboardozhatunk, hanem akár faluban, ahol házakat és autókat kell kikerülni. És az adja a változatosságot, hogy bizonyos pályarészeknél több útvonal is van, mindegyiknél más és más akadályokat kell kikerülni. Amíg az egyiknél azon ügyeskedünk, hogyan tartsuk egyenesben a befagyott tó jegén a hódeszkánkat, addig a másiknál kidőlt fákat kell átugrani. Nem volt sok snowboardos játékhoz szerencsés, de meg merem kockáztatni, hogy még a maiak közül is kevés ennyire élethűen és hangulatosan kivitelezett hódeszkás produktum. Mindenkinek ajánlom, és most már nemcsak Nintendo 64-n és Wii-n játszható, hanem Wii U Virtual Console-on is elérhető lesz e hét csütörtöktől.

Grafika: 9/10
Játszhatóság: 9/10
Szavatosság: 8/10
Kihívás: 9/10
Zene és hangok: 10/10
Hangulat: 9/10

+ Extrém jó zene
+ Kiváló fizika
+ Nagyon szép és hangulatos grafika
+ Több játékmód
– Nincs négyjátékos lehetőség

88%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése