2024. szeptember 11., szerda

PlayStation 5 Pro bemutató

Ma lerántották a leplet a PlayStation 5 Pro-ról. Ez a magam részéről azért is nagy horderejű hír, mert az elmúlt bő 30 éves videojátékos történelmem során ez volt az első alkalom, hogy élőben követtem figyelemmel egy Sony-s bejelentést. És persze véleményem is van az új konzolról.

Az biztos, hogy a legrosszabbul titkolt konzol különdíját már elnyerte, hiszen a sziluettje a PlayStation 30th Anniversary logón is szerepelt. Elég könnyű volt kiszúrni, hiszen az alakja nagyon hasonlított a PS5-höz. A Slim kiadások csak egy csík látható nagyjából középtájt (annál kicsit feljebb), innen meg már nem volt nehéz következtetni.

És akkor lássuk magát a konzolt. Nos, a magam részéről nem vagyok elragadtatva tőle. Bár az igaz, hogy ahogy a PS4 Pro esetében is technikai fejlődésről volt szó, nincs ez másképp itt sem. De erősen olyan érzésem volt, hogy a konzol nem tudott hova fejlődni technikailag, ezért olyan dolgokat találtak ki, amire alapvetően nincs szükségünk, de igényt teremtenek rá. Leginkább az AI által felskálázott felbontásra gondolok. Ezt "pszeudo-natív" felbontásnak képzelem el, ami valószínűleg szebben fog kinézni, mint egy DVD-lejátszó által 1080p-re felskálázott DVD-film, de azért nem olyan, mint az eredeti.

A grafikai processzorben nem vagyok annyira jártas, de ahogy elnéztem a videót, jót tesz a játéknak, hogy egyesítették a Fidelity részletgazdag mivoltát a Performance 60 fps-ével.

A lényeg számomra inkább az, hogy ez a bemutató remekül demonstrálta, hogy miért voltam sok éven át annyira a Nintendóval szemben, a Sony ellen. A Sony mindig is a technikai tudásával demonstrálta a konzoljait, nem a játékaival. Ebben a Nintendo mindig is előrébb járt, és igazából még most is azt gondolom, hogy egy minőségibb játékkínálat még mindig nagyobb fegyvertény, mint egy konzol technikai tudása.

Az optikai lemez kihagyása meg ziccer, mert a mai napig sokkal többen vesznek PlayStation 5-öt optikai meghajtóval, mint nélküle. A PlayStation Blogban írtak arról, hogy a meghajtó külön lesz majd megvásárolható, és beépíthető a konzolba. Ugyanakkor a konzol ára erősen visszavetheti az optikai meghajtó vásárlását, hiszen maga a konzol erősen túlárazott lesz. Azt el sem merem képzelni, hogy találták ki az $699 / €799 árazást, amikor az Euró erősebb, mint a Dollár. Mondjuk ez rég nem számít a konzolpiacon, hiszen régóta ismert, hogy 1 USD = 1 EUR árfolyamon számolnak a konzolosok, de hogy többe kerüljön egy konzol egy erősebb árfolyamon, az felettébb döbbenetes.

Így nem csoda, ha a rajongók nincsenek megelégedve az új konzollal. A PC World Plus azzal kezdte a cikkjét, hogy a PlayStation 4 és XBOX ONE esetében indokoltabb volt a fejlesztés, és merészebbet is lépett a két cég, mint most a Sony a PlayStation 5 esetében. Az árazás önmagában kiverte a biztosítékot a rajongók körében. És hát mi tagadás, tényleg hatalmasat ugrik az ár a PS5 és a Slim változataihoz képest. Ennek indokolt mivoltát önmagában az optikai meghajtó hiánya is megkérdőjelezi, de azt gondolom, hogy akármennyire is szép, hogy fejlesztették technikailag a konzolt, úgy tudom, hogy a technológia ára folyamatosan csökken, ahogy azt fejlesztik. Ha jól gondolkodok és ha valójában nem annyira új technológiáról van szó, akkor kétszeresen is megkérdőjelezett a nagyon magas ár. És még külön venni a konzolhoz optikai meghajtót, ha mindenképp óhajtja, az még jobban felhajtja a konzol árát.

Úgy érzem, hogy ezt benézték a Sony-nál. Aztán lehet, hogy csak rajongók hőzöngéséről van szó, egyébként olyan népszerű lesz a PlayStation 5 Pro, mint a korábbi kiadások. Ez kiderül hamarosan, hiszen a PlayStation 5 Pro 2024. november 7-én jelenik meg. Előrendelés 2024. szeptember 26-tól.

2 megjegyzés:

  1. A PS5 optikai meghajtóját illetően... Az már tavaly óta megvásárolható külön, mivel a PS5 Slim verzió megjelenésével jött be a piacra. Gondolom, rájöttek, hogy nem veszik, mert van optikai meghajtós PS5 Slim, így lehet, azok eladásait akarják így növelni, még költsenek a lelkek 50 ezret csak a meghajtóra, nem elég, hogy előzetesen közel 350 ezerért kell majd megvenni a Pro-t...

    Plusz sokan vannak még szerintem, akik a fizikai kiadásokat jobban szeretik a csak digitális kiadású játékoknál, mert hogy előbbinél legalább van valami kézzelfogható, úgymond az "övék" a játék. Leginkább velük szúrnak ki ezzel a lépéssel a Sonynál. :\

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is láttam külön az optikai meghajtót. De pont az, hogy nem nagyon vették külön, mert a lemezes PS5 sokkal jobban fogy. Talán ebben az is megvan, hogy a fizikai kiadást még mindig inkább sajátjuknak érzik az emberek.
      Voltak, akik kommentelték, hogy "no optical disc, no buy", tehát a megjelenéstől a vásárlók döntése, hogy mivel szúrt ki a Sony. :)

      Törlés