2024. szeptember 10., kedd

Csődöt jelentett az egyik legnagyobb holland konzolüzletlánc

Ez egy múlt heti hír, vacilláltam magamban, hogy írjak-e róla, végül úgy döntöttem, hogy megteszem. A lényeg, hogy az egész holland videojátékos közösség döbbenettel fogadta a hírt, miszerint múlt hét elején a legnagyobb videojáték üzletlánc, a Game Mania csődöt jelentett.

Annyira hirtelen történt minden, hogy másnap konkrétan be is zárt az összes üzlet. Én is voltam néhány Game Mania üzletben, amikor Hollandiában tanultam. Jó üzlet volt, játékok mellett sok merch-et is lehetett kapni. Egy-egy akcióval jó áron lehetett játékokat kifogni, de a használt játékok drágábbak voltak.

Ahogy az oldalon olvasom, a megnövekedett költségek terhelték meg annyira az üzletláncot, hogy a bevételekből már nem tudták fedezni a kiadásokat. Az évek során folyamatosan zártak be az üzletek. Idén júniusban fizetési haladékot kért a Game Mania, aminek köszönhetően védve voltak a hitelezőkkel szemben. De mivel nem akadtak vevőre, ezért kénytelenek voltak csődöt jelenteni.

Ezek a csődeljárások nem feltétlen jelentik azt, hogy maga az üzletlánc végleg megszűnik. Ekkor még meg lehet menteni az adott céget, nem is úgy írják a weboldalon, hogy az üzletek végleg bezártak. Ami miatt fontosnak tartom ezt a hírt, hogy nem talált a cég vevőre. Ez szintén jelzi a konzolboltoknak azt a negatív trendjét, ami az utóbbi években megfigyelhető. Hogy az emberek egyre kevesebbet vásárolnak specifikus üzletekben, ellenben egyre többen nagyobb műszaki boltokban / webáruházban, illetve vesznek játékot digitálisan. Bár az utóbbi inkább a retro játékok esetében jellemző. Az újaknál az figyelhető meg, hogy az emberek még mindig igényt tartanak a lemezes játékokra, hiszen sokkal több optikai meghajtós PlayStation 5 fogy, mint digitális. Tehát inkább arról van szó, hogy az emberek alapvetően máshol vásárolnak konzolokat, játékokat.

Ez leginkább a hardcore, hithű játékosokat szokta elkeseríteni, hiszen egyrészt a konzolboltok egyedi hangulatát szeretik, másrészt a személyes kiszolgálást. Vannak, akik jókat beszélgetnek az eladóval a játékokról, trendekről. Arra is van példa, hogy egy-egy vevő szinte baráti kapcsolatot ápol az eladóval, akivel jobban meg tudja diskurálni a videojátékok helyzetét, mint bárki mással.

Ez az a trend, ami az évek óta megfordulni látszik. Tavaly volt hír, hogy több webshop van már, mint konzolbolt, hát ez idén még inkább a webshopok felé fordult. És ha a legnagyobb konzolbolt jelentett csődöt egy olyan országban, ahol sokkal elterjedtebb a videojáték, mint szórakozási forma, jelzi, hogy a konzolboltok globális zsugorodása visszafordíthatatlan folyamat.

Bár a Telegraaf nem írt arról, hogy a Game Mania bármi olyat tett volna, aminek okán az ő hibájuk lett volna a csődeljárás, sokkal inkább gondolom azt, hogy egy konzolboltot ma már annyira költséges fenntartani, és egyre kevesebben vesznek ott játékot, hogy nem éri meg beszállni a befektetőknek. Ez megelőlegezi azt, hogy Magyarországon is, ha nem is a napjai, de az évei biztos meg vannak számlálva a konzolboltoknak. Azt gondolom, hogy a folyamat főleg akkor majd meggyorsulni, amikor az emberek egyre inkább térnek át a digitális játékokra. Most még ragaszkodnak a játékok fizikai változatához, ami nevezhető örömtelinek, mert garantálja a játékok üzletekben történő vásárlását, de ha ez is trend is meg fog fordulni, akkor az mindenképp felgyorsítja a folyamatot.

Összességében tényleg kár a konzolboltokért, mert tényleg olyan miliője van, ami sehol máshol nincs. De hát érthető, hogy a befektetők nem a miliő alapján határozzák meg, hogy miben fektetik a pénzüket, hanem hogy látják-e, hogy megtérül a kiadásuk. És ha egy nyugati ország legnagyobb konzolbolt lánca nem térül meg számukra, egyértelműen jelzi, hogy ez a trend idővel át fog gyűrűzni.

Mindig változnak a trendek, most annak az időszakát éljük, amikor az ilyen tematikus, bizonyos rétegeket kiszolgáló üzletek zárnak be. Lemezboltok is jobbára csak Budapesten vannak, konzolboltok is egyre inkább csak a fővárosban lelhető fel. Még egy pár évig biztosan fogunk tudni játékokat venni szaküzletekben, ezt érdemes kihasználni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése