2024. október 11., péntek

Ez az óra nemcsak az időt mutatja

Akármennyire is nagy Nintendo rajongó vagyok, néhány éve komoly kritikával figyelem a kiotói cég munkásságát. Be kell ismerjem, hogy csak nemrég tudatosodott bennem, hogy a Nintendo tevékenységét mindig is egyfajta kettősség jellemezte. Egyrészről ott vannak a kiválóbbnál kiválóbb játékok, amikből ma sincs hiány. A Nintendo játékaival játszani külön életérzés, amihez foghatót egy cég sem képes produkálni. Másfelől viszont ott van az a borzalmasan ártalmas, itt-ott igencsak visszataszító céges működés, ahogy a Nintendo tevékenykedik. A hőskorból elég csak a a Nintendo-Sony különösen viharos szétválására gondolni, amikor még a tervek szerint a Super Nintendo egy Nintendo-Sony koprodukció lett volna. De a központosított játékgyártás, a bevétel jelentős részének "eltétele" és a saját játékok előnyben részesítése a külsős cégek ellenében is tettek arról, hogy gyűlölt cég legyen a Nintendo a fejlesztők számára.

Ma leginkább az adja az aggodalmat, hogy Iwata halála óta nagyon keveset tudni a Nintendo belsős dolgairól. Nem kis meglepetésként érte a rajongókat a hír, hogy Charles Martinet nem adja többé Mario hangját. Amikor sokak kedvenc szinkronszínészét kérdezték, csak annyit tudott mondani, hogy "Ne kérdezzék, mert sokkal többet ő sem tud a dologról." Ahogy az is egyre inkább feltűnő, hogy ma már egyre kevesebb játékot fejleszt a Nintendo EAD, szinte mindegyik játékról valamelyik külsős cég gondoskodik. De hogy melyik, és ki fejleszti a játékot, arról csak a játék megjelenésekor értesülünk. És akkor ne is beszéljünk arról, hogy akit szerzői jogi sértésen kapnak (lásd még: emulátorok fejlesztői), azokra olyan pert akasztanak, amit még az unokái is fizetni fognak.

Ehhez képest a Nintendo a mai napig képes olyan játékokat kreálni, amivel nemcsak a gyerekek mindennapjait teszi szebbé, jobbá, hanem a felnőtteket is egy olyan gyerekkorba repíti vissza, amiben jó lenni. Mert a Nintendo által kreált világ egy végtelenségig kedves, ártatlan, ami a mai játékok esetében is működik! Emiatt egyfajta tudathasadásos állapotban voltam, hogy lehet az, hogy egy ennyire romlottan működő cég ennyire élő és valóságos gyermeki világot képes alkotni? De ezt az állapotot ChEebor barátom könnyedén feloldotta: Nem feltétlen kell legyen kapcsolat a játékok fejlesztői, készítői és a cég vezetése között. Nyert. Egy előadó attól még megcsinálhatja minden idők legjobb albumát, hogy a kiadó cég működése enyhén szólva problémás.

A Nintendo eme kettős működésére bizonyíték az a bizonyos okos ébresztőóra, amit a napokban jelentettek be. Felejtsük el a Nintendo Switch utódját, itt van a Nintendo által gyártott okos ébresztőóra! Ez a kis készülék egy az egyben mementója annak, amilyen a Nintendo. A 100 Eurós ára reflektál a cég feneketlen pénzéhségre. A képekből az érződik, hogy nem éppen robusztus műanyagból készült, és a benne lévő technológia sem tűnik nagyon drágának. Tehát erősen úgy tűnik, mintha a cég a saját franchise-ából akar újabb pénzt kisajtolni. De ami a legdurvább, hogy ezt már 10 éve bejelentette Iwata, amikor kitalálta a Quality of Life projektet! Valaki emlékszik még rá? Rövid ideig volt téma, aztán csend lett körülötte.

Mégis ebben az órában is megvan az a báj, ami miatt annyira szeretjük a Nintendót. Nem utolsósorban még Nintendósabbá tehetjük a szobánkat vele.

Sokat gondolkodtam azon, mivel lehetne helyettesíteni teljes értékűen egy ilyen órát. Okos ébresztőóra kapható a piacon, amibe tehetünk saját képet, és talán még ha saját hangot be lehet állítani ébresztésre, akkor adott a Nintendós kép és hang. De a betűtípust és a a mozgóképet nem lehet állítani rajta, és azért mégis csak ennek van a "legnintendósabb" feelingje.

Egyébként nagyon érdekes az internet népe, mert kapott hideget-meleget is az óra (inkább hideget), mégis a New York-i Nintendo Store-ból már az összes eddig legyártott példány elfogyott, és Japánban is már csak minimális mennyiség maradt. Tehát ennyire számít, hogy ki mit gondol az óráról, veszik, mint a cukrot. És egyébként mindig ez volt a Nintendónál. Az internet népe akkor is mindig pörölt, amikor bejelentették az aktuálisan következő Pokémon játékot. Mégis mindig eladási rekordokat dönt meg az újonnan megjelent játék. Itt tanultam meg, hogy (a Nintendo esetében) nem kell figyelni a kommentmezőt, mert az eladások úgyis azt igazolják vissza, hogy "kérem, itt nincs látnivaló!"

Persze, hogy eladták az összes példányt, nem azt jelenti, hogy ezzel vége, innen csak a skalperek kegyelmén múlik, hogy aki lemaradt, mennyiért juthat hozzá. A Nintendo ezt folyamatosan tervezi gyártani. Nintendo Switch Online tagok már megvehetik a My Nintendo Store-ból, januártól pedig üzletekben is kapható lesz. Ez mindenképp jól hangzik.

Ellene voltam én is az órának, mégis megrendeltem. Az utóbbi években ritkán veszek akár a Nintendo Store-ból közvetlenül, akár újonnan játékot, kiegészítőt. Az áruk miatt. Annyira drágák, főleg a Joy-Conok, hogy nem éri meg. Nem látom azt a technológiát, ami miatt 80 Euró egy Joy-Con páros. Ezt tartom a leginkább túlárazott Nintendo kiegészítőnek. Még a Pro-controller is 70 Euró, ami minden szempontból jobb, mint a Joy-Con. A játékok is hasonlóképpen drágák, ezért elhatároztam, hogy amit csak tudok, használtan veszek meg. Leginkább azokra összpontosítok, amit exkluzívak, vagy máshol nem beszerezhetők. Ezért is vettem meg a Nintendo World Championships-et fizikai kiadásban a My Nintendo Store-ból. Az órát is elvileg ezért rendeltem meg, de idővel kiderült, hogy félreértettem, így okafogyottá vált, hogy ezért megrendeljem. Azt hittem, hogy januárban jelenik meg, de már elő lehet rendelni. És ez végig csak a Nintendo Switch Online tagoknak lesz elérhető. De ahogy feljebb írtam, nem így lesz.

Ezt benéztem, és nagyon remélem, hogy abban is tévedtem, hogy nem valami robusztus műanyagból készült. Arra van esély, hogy idővel többet tudjon, mert a benne lévő software már 2.0.0-ás verzióban működik, ami már kapott extrákat, új témákat. Tehát a bemutató videóban látottaknál már többet tud, így könnyen elképzelhető, hogy idővel még okosabb lesz. Most csak az alapokat kaptuk meg. Ha így állunk, akkor világvége plusz két napig fog szolgálni ez az óra.

Már írták, hogy elkészítették a rendelésemet, így várhatóan a jövő héten megérkezik. Ha megérkezik, bemutatom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése