2011. augusztus 13., szombat

Wii Fit Plus ismertető

Most, hogy kipróbálhattam a programot, azt mondom, hogy 6.000 forintért is megéri (ennyi a Media Markt-ban, és a Saturn-ban), de 2.000 forintért szinte ajándék! Pont annyi extra van benne, hogy az eredeti árán megérje. Nekem már az önmagában tetszik, hogy megmutatja, hogy az adott gyakorlat elvégzésével mennyi kalóriát égetünk el. Egyébként kiábrándítóan keveset. ^^' De ami még érdekesebb, olyan új dolgot mutatott, amiről még soha nem hallottam, ez a MET, avagy Muscle Energy Technique. Ez az adott fizikai munka, mozgás intenzitását mutatja meg. Például az, hogy nyugalomban ülünk, és semmit nem csinálunk, annak 1-es a MET-je, de például a futásnak 5-ös. Ennek a kalóriaszámításban van jelentősége, ugyanis van egy képlet:

MET × kg × hrs × 1,05 = Kcal

MET: A mozgás intenzitása
kg: A tömeged mértéke kilogrammban
hrs: Az adott mozgás ideje órában
Kcal: Elégetett kalória

Az 1,05-ös szorzó szerintem csak azért van, hogy a MET értéke egész szám legyen. És ebből ki lehet számolni, hogy egy adott testmozgás mennyi kalóriát éget el. Például a helyben futásnak 5-ös a MET-je, az én 67 kilómmal így 175 kalóriát égettem el fél órás helyben futással. Ez a képletbe behelyettesítve a következőképp néz ki:

5 × 67 × 0,5 × 1,05 = 175

175 kalóriát elégetni azért, ha belegondolunk nem sok, ha csak azt nézzük, hogy egyes kajákban mennyi kalória van. Például egy 80-90 gramm zacskós chips 450-500 kalóriát tartalmaz, és egy kicsit utánaszámolunk, akkor kb. 80 percet kell egyfolytában helyben futni ahhoz, hogy az egész zacskó chipset kalóriaértékét elégessük, és milyen könnyen megesszük. ^^' Ez rávilágít arra, hogy tényleg vigyázni kell bizonyos kajákkal, mert amilyen könnyen ránk jön az energiaértéke, olyan nehéz leadni.

Ami még újdonság, a My Wii Fit Plus és a Training Plus. A Training Plus-ban kapott helyet 15 új gyakorlat. Mivel még nem próbáltam ki mindet, ezért majd egy következő postban ismertetem őket. De amiket eddig próbáltam, azok jók. A My Wii Fit Plus egy érdekes részleg. Egy öltözőben vagyunk, itt lehet lehet különböző adatokat megnézni, valamint gyakorlatokat végezni bizonyos szempontok alapján, hogy mit akarunk erősíteni, vagy mire akarunk fókuszálni. Van bemelegítés, hasizomerősítő gyakorlat, láb, de lehet fejleszteni a tartást, állóképességet, de lehet szimplán csak relaxálógyakorlatokat végezni. Ebben sem volt lehetőségem mindet kipróbálni, így erről is majd később írok részletesen. Van My Routine is, ahol te magad állíthatsz össze egy edzésprogramot, valamint a Favourites-ben megnézheted, mely gyakorlatokat végezted el a legtöbbször.

Ami még érdekes, hogy akár kisbaba és háziállat testsúlyát is meg lehet mérni. Gyerek és háziállat híján ezt nem tudtam megnézni, de ha lesz macskám, biztosan beveszem majd a buliba. Van Multiplayer Mode is, ahol 9 gyakorlatot végezhetünk csoportosan, itt inkább a móka a lényeg. Ha lesz lehetőségem, akkor ezt mindenképp kipróbálom. Mindazonáltal, hogy megmaradt a Wii Fitből ismert négyféle gyakorlatcsoport, a jóga, erőfeszítő gyakorlat, az Aerobic, és az egyensúlyi játékok, a Jóga és az erőfeszítő gyakorlat három új gyakorlattal egészült ki. Ezekről is majd legközelebb.

Tehát volt miért megvenni a Wii Fit Plus-t, ez ennyiből is kitűnik, és ez még csak az egyik fele. Úgyhogy én ajánlom mindenkinek, akiknek még csak a Wii Fit van meg. Viszont, akinek Wii Fit Plus-a van meg, annak felesleges beruháznia a Wii Fit-re, mert semmt nem vettek ki a Wii Fit Plus-ból, ami az előzőben benne lett volna. Maximum gyűjteménybe. Mint ahogy én is emiatt nem adom el a saját példányomat.

Most, hogy sikerült részletesen kiismerni a Wii Fit Plus-t, most már tudok róla írni részletesen. Nagyon sok változás van az elődjéhez képest, csak előnyére fejlődött a program, semmi negatívumot nem tudok mondani róla. A legnagyobb előny az, hogy nemcsak a testet, hanem az elmét is fejleszti. Például alapból a napi Body Test-ben 5 teszt volt, most van még 5 teszt, mely alapvető gondolkodást is igényel. Így a Body Test gyakorlatai, két részre vannak osztva, és egyet kapunk a fizikai erőnlét mérésére, még egyet, ahol az erőnlét mellett gondolkodni kell. Első ízben ezeket mutatom be:

DUAL BALANCE TEST
Ugyanaz,mint a Basic Balance Test, tehát arra kell helyezni a testsúlyunkat, ahogy áll a két kék vonal, ám középen láthatunk egy kört, ahol egy harmadik kék vonal van, úgy kell tartani a Wiimote-ot, ahogy az a kék vonal mutatja.

JUDGEMENT TEST
Ez egy érdekes teszt. A Balance Boardon végig középen kell állni, és láthatunk bizonyos számokat, de csak azokra kell rámenni a Wiimote-tal, mely a megadott szám alatti értéken van

MEMORY TEST
Itt a memóriánkat mérhetjük le csípőmozgás keretén belül oly módon, hogy középen vagyunk, és azt a számot kell leseggelni, mely nagyobb a jobb oldalon levő számnál. A memória-mivoltja ott van, hogy a jobb oldali számot eltakarják, és a ahogy mennek a gombák, úgy kell megjegyezni, hogy melyik van jobb oldalt.

PERIPHERIAL VISION TEST
Te középen állsz, és megjelenő számokra kell rányomni 1-től 10-ig sorrendben.

PREDICTION TESZT
Egy útvesztőben vagyunk, és úgy kell hajolni, hogy átérjünk a szűk résen anélkül, hogy megérintenénk a falat.

Tehát, látható, hogy változatosabb lett a teszt.

Most lássuk, hogy mely gyakorlatokkal bővült a jóga és az erőfeszítő testmozgás részleg:

Jóga

Spine Extention
A hátunk mögött kell összekulcsolni a kezünket, mintha imádkoznánk, és előre kell hajolni. Ha nem tudjuk hátul összekulcsolni, akkor tegyük karba. Az egyik lábnak hátul kell lennie. Érdekes jógagyakorlat.

Gate
Az egyik lábunkkal le kell térdelni, míg a másikat kinyújtva, hogy a vége a Balance Board-on legyen. Ezután emeljük fel az egyik kezünket, és hajoljunk oldalra, az ellenkező irányba. Nem nehéz.

Grounded V
Ehhez kell némi hajlékonyság. Rá kell ülni a Balance Board-ra, és felemelni a két lábunkat, hogy V alakot képezzünk.

Erőfeszítő gyakorlatok

Balance Bridge
Szintén rá kell ülni a Balance Boardra, kezünket hátra kell tenni, az egyik lábunkat felemelni, és úgy kell felemelkedni a Balance Boardtól, hogy a testünk vízszintes legyen, mintha egy hidat képeznénk. Kezdetben nehéz, de könnyű begyakorolni.

Side Lunge
Az egyik lábunk legyen oldalt, azt a kezet emeljük fel, és hajoljunk oldalra, a másik irányba.

Single-Leg Reach
Ez ilyen "mégis hogy képzelték el" típusú gyakorlat, nagyon nehéz. Fel kell emelni a lábunkat úgy, mintha a Single-Leg Extension-t végeznénk, ám most nem előre kell hajolni, hanem lefele, hogy elérjük a másik lábunkat. Akinek nincs jó egyensúlya, az nagyon meg fogja szenvedni.

A többi új gyakorlat a Training Plus-ba került. 15 új játékos gyakorlat, melyek garantáltan szórakozássá, élvezetessé teszik a mozgást.

  1. Perfect 10
    Csípőt mozgatja meg. Látunk magunk körül gombákat, azokon számokat. Azokat a gombákat kell megütni a csípőnkkel, melyek összege 10-et ad ki. Kezdőszinten. Középhaladóknak 15, haladóknak 20. Ha oldalra mozgunk, érdemes erősebben mozgatni a csípőt, de vigyázzunk, hogy ne sérüljünk meg.
  2. Island Cycling
    Egy kis biciklizés. A Balance Board-on kell apró lépésben helyben futni, ezzel hajtjuk a biciklit. A Wiimote oldalt kezünkben meg a kormány. A szigeten találunk 13 zászlót, ezeken kell átmenni úgy, hogy a lehető legrövidebb távot biciklizzük le. Az a lényege, hogy megtaláld a legrövidebb utat.
  3. Rhythm Kung-Fu
    Egyik személyes kedvenc. Egy pagodában vagyunk, ahol társainkkal Kung-Fu gyakorlatokat végzünk. Öten vagyunk, ketten hátul, ketten középen, mi vagyunk elől. Azokat mozdulatokat kell leutánozni, amelyet a mögöttünk levők csinálnak ritmusra. A spirituális erőnktől, még a pagoda is beleremeg.
  4. Driving Range
    Ki hitte volna, hogy a golf is egy összetett fizikai sport. Ez a program erre világít rá. A Balance Board-ot oldalra téve, hasonlóképp kell golfozni, mint a Wii Sports-ban, de itt fokozottan nézi az ütésünk erősségét. A lyuk egy meghatározott helyen van, nekünk kell a lehető legközelebb ütni ahhoz a labdát. Az első szinten az Aprroach Shot-nál 100 yard-ra van tőlünk a lyuk, a második szint, az Iron, 150 yard, míg a harmadik szint a Driver, ahol 200 yard-ra van tőlünk a lyuk.
  5. Segway Circuit
    A Segway egy speciális közeledési eszköz. Két kereke van, és a testünkkel hajtjuk előre. Valahogy így néz ki. Ezen közlekedve kell a strandlabdáknak nekimenni, de vigyázzunk, mert néha vakondok jönnek ki, és ha őket találjuk el, az mínusz pont.
  6. Bird's-Eye, Bull's-Eye
    Kakasjelmezbe öltözve kell elrepülni a hajóig, ütközben kisebb céltáblákat találunk. Ezekre rá kell repülni, egyrészt pontot kapunk értük, másrészt plusz másodpercet. Amúgy szórakoztató.
  7. Snowball Fight
    Egy csatatérben kell lehógolyózni a többieket. A hógolyót nem kell gyártani, alaphelyzetben egy búvóhelyen vagyunk, oldalra kell hajolni, és meg kell dobni az ellenfeleinket. Akik hóemberbe bújtak , azokat kétszer kell megdobni. Minél több Miit dobunk meg, annál jobb lesz a teljesítményünk.
  8. Obstacle Course
    Egy akadálypályán kell végigfutni. Utunkat szakadékok, hatalmas súlyok, és hengerek állják. Igyekezni kell minél messzebb elfutni, de vigyázni kell, mert ha "nekimegyünk" az akadálynak, akkor kezdhetjük előlről az egészet. A pálya elejétől. Ha végigjutunk egy pályán, egy szintet megyünk fel.
  9. Tilt City
    Kemény észjáték. Vagy jobb kifejezés, hogy testnek és az agynak kell együtt mozogni. Van három különböző színű doboz alul, feladatunk, hogy a felülről leeső labdákat a megfelelő dobozba juttatni, erre három tálca áll rendelkezésünkre. A felsőt Wiimote-tal irányítjuk, míg az alsó kettőt a testünkkel a Balance Board-on. Ezek egyszerre mozognak. Így kell a labdákat a dobozba tenni.
  10. Rhythm Parade
    Másik nagy kedvenc. Utcai fesztivál, ritmusra kell lépni a Balance Board-on, majd amikor mutatja, akkor vagy bal, vagy jobb kezünket kell felemelni. Bal kezünkben a Nunchuk jobb kezünkben a Wiimote van. Nagyon szórakoztató, főleg azért, mert mögöttünk Mii társaink különböző hangszereken játszanak.
  11. Big Top Juggling
    Bohócok vagyunk, egy labdán egyensúlyozunk a cirkuszban, két társunk kis labdákat ad a kezünkbe, ezekkel kell zsonglőrködni. Nem könnyű.
  12. Skateboard Arena
    Balance Boardot oldalra téve kell állni rajta. Ha a jobb lábunkat letesszük, azzal indítjuk be a gördeszkát. A hosszas neonfényen kell átmenni, akkor kapunk pontot. Ha trükközünk, akkor extra pontot kapunk.
  13. Table Tilt Plus
    Az egyensúlyi játékok között fellehető táblás játék, ahol golyóként funkcionálunk, feladatunk, hogy a testünk súlyával beleegyensúlyozni a golyót a lyukba. Ez most külön akadályokkal van megnehezítve.
  14. Balance Bubble Plus
    Szintén egyensúlyi játékok között lelhető fel, amikor a Miink egy buborékban van, és szintén a testünk súlyával irányítjuk előre és oldalt. Ez a pálya szintén meg van nehezítve.
  15. Basic Run Plus
    Ismét futni kell, ám itt nem embert, hanem macskát kell követni. Futás közben érdemes figyelni a tájat, mert a futás végén három kérdést kapunk. Minden helyes válasz +10%-ot számol fel az értékeinkhez.

Most nézzünk szét az öltözőnkbe, a My Wii Fit Plus-ban, itt is sok érdekesség vár minket.

Calorie check: Itt nézhetjük meg, hogy összesen mennyi kalóriát égettük el, és ezt ételekkel illusztrálja, hogy mely étel kalóriamennyiségét égettük el. A "Calorie Burn Goal"-ban állíthatjuk be, hogy naponta hány kalóriát szeretnénk elégetni. Én ezt nagyon hasznosnak tartom, mert aki komolyan veszi az edzést, azt motiválhatja, és intenzív edzésre ösztökélheti. Aki több időt szeretne edzésre szentelni, annak javaslom, hogy állítsa be a legmagasabb, 416 Kalóriás célt, ez egy tábla csoki energiaértékének felel meg. Azt érdemes tudni, hogy nem kötelező egyszerre megcsinálni a 416 kalóriát, sőt! Pont, hogy érdemes több részletben megcsinálni, hiszen, ha pihenünk, azzal több erőnk lesz másodjára is nekiveselkedni. Ez ugyanolyan, mintha valakit nagyon fáraszt a 30 perces futás, az fusson 3×10 percet, ugyanannyit ér, mintha egyhuzamban futott volna fél órát.

Fit Credits: Itt nézhetjük mely, hogy bizonyos napokon milyen fajta edzéseket mennyi ideig végeztünk, és mindezt halmozott oszlopdiagramban mutatja meg.

Change Trainer: Itt tudunk változtatni, hogy női, vagy férfi edzőt szeretnénk.

METs: Itt magyarázza el a Balance Board még egyszer, hogy mi az a MET, és a számításának a menete. Erről fentebb olvashattok.

Ha rákattintunk a Balance Board-ra, akkor a Body Test gyakorlatait végezhetjük el.

A Wii Fit Plus Routines-ban lehet bizonyos testtájunkra fókuszálva edzeni. Egy-egy "témakör" három gyakorlatot tartalmaz. Összesen 12 mini-edzésprogram van:

LifeStyle: Shoulers and back (vállak és hát), Relax (relaxáció), Warm up (bemelegítés)
Health: Tummy (has), Overindulged (túlevés), Leaner Mii (sovány Mii)
Youth: Posture (testtartás), Mind and Body (elme és test), Legs and Hips (lábak és csípők)
Form: Hips and behind (csípő és fenék), Arms (karok), Figure (figura, póz)

A My Routines-ban saját edzésprogramot állíthatunk össze, míg a Favorites-ben, azokat a gyakorlatokat láthatjuk, melyeket a legtöbbet végeztünk.

Hát ennyi lenne a Wii Fit Plus összes újdonsága. Hosszú írás lett, ebből is látszik, hogy mennyi újdonság van az elődjéhez képest, csak előnyére fejlődött a program, csak ajánlani tudom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése