2012. március 18., vasárnap

Wii Fit és Wii Fit Plus

Megjelenés

Wii Fit
Japán: 2007. december 1.
Amerika: 2008. május 19.
Európa: 2008. április 27.

Wii Fit Plus
Japán: 2009. október 1.
Amerika: 2009. október 4.
Európa: 2009. október 30.

Fejlesztő: Nintendo
Kiadó: Nintendo
Műfaj: Fitness
Játékmód: 1-2 játékos

Irányítás: Balance Board és Wii Remote
Wi-Fi: Nincs

Platform

A Wii megjelenésének idején készült egy paródiareklám, ahol egy elhízott hölgy mellett egy csinos, sportos csaj mondta a maga kedves hangján, hogy a Wii megmozgat, sportosak leszünk tőle, míg az elhízott nő a PS3-ról áradozott, hogy mekkora játékélményt ad. Nem nehéz kitalálni, hogy az a rövid videó a Nintendónak kedvezett, és bár a Wii Sports annyira azért nem mozgat meg, de hogy a kiotói óriás cég mennyire komolyan gondolta, hogy egy új réteget akar bevonni a videojátékok világába, arra a Wii Fit az ékes bizonyíték.

Sokan nem azért nem járnak konditerembe, mert nincs idejük, hanem mert egyszerűen szégyellősek, félnek, hogy mások is észreveszik, hogy a lelkesedésük mögött nem feltétlen rejtőzik fizikai erő. Persze, otthon is van lehetőség edzeni, hiszen ott vannak a fitness videokazetták, DVD-k, súlyzók, egyéb kondigépek, tehát számtalan lehetőségünk van arra, hogy javítsunk a “Magyarország 50%-a túlsúlyos” arányon. De amikor az elején nagy lelkesedéssel belevágunk a fogyókurás tervünkbe, még mindig jól megy, hiszen a mérleg folyamatosan kevesebbet mutat. De a folyamat egy idő után meg szokott állni, ahogy a mi lelki erőnk is alábbfagy, hogy hiába a kemény edzés, és koplalás, nem fogyunk. Aztán meg is unjuk a gyakorlatokat, hogy mindig ugyanazokat csináljuk, és csak visszavágyunk a nem éppen egészséges kaják felé. Állítom, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki ugyanezeket átélte, akkor engedtessék meg, hogy bemutassam a Nintendo egyik legújabb innovációját, a Wii Fit-et!

Egy hatalmas dobozt bontunk ki, benne a játék (inkább program), és a Wii Balance Board. Rajta végezzük az edzésprogramokat. Aki még az üzletben tépelődik, hogy megvegye-e, annak nagy visszatartóerő lehet, hogy az ára eléggé magas. Mert bár aranyos dolog egy mérlegszerűségen ugrálni, de hogy pár napra kielégítse az ilyen jellegű vágyait, arra kicsit sok a kb. 25.000 forintos ár. Teljesen jogos a kérdés, hogy hatásosak-e a programok. Nos, erre én vagyok az egyik élő példa, hogy aki komolyan csinálja, az nagyon szép eredményeket érhet el vele. Ha úgy döntünk, hogy megvesszük, hazavisszük, és beüzemeljük, akkor egy aranyos kis figura fogad minket. Igen, ő a mi Balance Board-unk. Érdemes meghallgatni a kezdeti tanácsait a helyes testtartásról, és étkezésről. Ezután megadjuk a testmagasságunkat, és megmér minket. Először a testtömegindexünket (BMI) láthatjuk, de a weight-re kattintva megnézhetjük a testtömegünket. Ezután egy gyors gyakorlat keretén belül felméri, hogy hány éves szintjén van a testünk. Ha kicsit pofátlannak érezzük a beszólásait, ne sértődjünk meg rajta, csak a javunkat akarja. És végül beállíthatjuk, hogy mennyi idő alatt hány kilót szeretnénk fogyni, és kezdődhet a nem éppen könnyű, de annál diadalmasabb utunk a fogyás, és a szép alak felé!

Nézzünk is körbe, milyen lehetőségeink vannak az edzésre: Jóga, izomfejlesztő, Aerobic és egyensúly. Akárki is tervezte a Wii Fit-et, nagyon jól tudta, hogy a szép alak eléréséhez nemcsak eszeveszett futkározásra, és 100 fekvőtámaszra van szükségünk, hanem a jó gyakorlatok kivitezését meg is kell alapozni. Erre valók az egyensúlyi, és a jóga gyakorlatok. De menjünk is szépen sorban. A Jóga Indiából származó “testmozgás”, azt a célt szolgálja, hogy testünk a természettel eggyé válva ellazuljon. Ezáltal könnyebb bizonyos gyakorlatok elvégzése. Többféle alakzatot vehetünk fel: Szék, fa, félhold, de üdvözölhetjük a Napot is. Összesen 15 gyakorlat van, a Wii Fit Plus-ban, +3 póz kapott helyet.

Az izomfejlesztő gyakorlatoknál erősíthetünk. Vannak egyszerűbben kivitelezhető, de vannak komolyabb feladatok is. Akárcsak a Jógánál itt sem csak azt nézi, hogy egyáltalán megcsináljuk-e az adott gyakorlatot, hanem hogy hogy csináljuk meg. A Balance Board érzékelése hihetetlenül precíz, érzékeli a legkisebb mozgást is. Így fontos, hogy az adott gyakorlatot a lehető legpontosabban végezzük el. Már azért is, mert tényleg hatásos. Összesen 15 gyakorlat van, a Wii Fit Plus-ba +3 gyakorlatot tettek bele. A játék elején egy személyi edzőt választhatunk, aki a jógában, és az izomfejlesztő gyakorlatoknál segít. Egy férfi és egy nő, igazából nincs nagy különbség a hanglejtésen kívül, talán annyiban jó, hogy ki milyen nemű edzőt szeretne magának.

Az Aerobic lényege, hogy kisebb izomterhelés mellett nagyobb fogyást érjünk el különböző szórakoztató gyakorlatok által. Van lehetőség bőven, lehet futni, sétálni, Hulla-hopp karikázni, de a boksz is alkalmas zsírégetésre. A Wii Fit Plus nem tartalmaz új gyakorlatokat, mind a két verzióban 9 gyakorlat van.

És nem utolsósorban egyensúly gyakorlatok, hiszen mi értelme van a jó fizikai erőnlétnek, ha nincs meg az egyensúly? Mindkét Wii Fit 9 gyakorlatot tartalmaz, és nagyszerűen lehet fejleszteni az egyensúlyérzéket olyan feladatok segítségével, mint a síugrás, Snowboard, fejelés, kötélen sétálás. Ezek inkább játékos feladatok, napi gyakorlat végi lazításra is megfelelnek.

A Wii Fit Plus-ban további 15 gyakorlatban tehetjük próbára a fizikai képességünket. A második kiadású Wii Fit nagy figyelmet fordít a testmozgás mellett arra is, hogy a test és az elme együtt működjön. Erre van a “Perfect 10”, ahol gombákon számokat látunk, és azokat a gombákat kell a csípőnkkel megvilágítani, melyek összege a 10-et adja. Emellett itt lehet Kung Fu-zni, biciklizni, golfozni, hógolyózni. A Wii Fit Plus újdonsága a My Wii Fit Plus, ahol saját edzéstervet állíthatunk össze, valamint különböző statisztikai adatokat nézhetünk meg az eddigi munkánkról.

Valamilyen szinten igazságtalanság is egy casual játék esetében szavatosságot értékelni, mert ezeknek igazából soha nincs vége, attól függ, hogy mennyire vesszük komolyan a programot. A grafika, és a zene kellemes, semmi kiemelkedő, de aki ezen program segítségével akar lefogyni, annak sikerülni fog. Az biztos, hogy a Nintendo komolyan gondolta, hiszen többféle gyakorlat van, de hogy a hátrányokat se hallgassuk el, a Balance Board akármennyire is precíz, bizonyos gyakorlatokat pontatlanul érzékel, például a Jackknife-nál elég csak felemelni a lábunkat a Balance Board-tól, és máris ejó pontot ad, így több gyakorlatnál könnyű elérni a 100%-ot. Amikor mondta az edzőm, hogy “Those are impressive abs”, én csak sajnálkozva magamra néztem, hogy bár úgy lenne! Ezeket a pontatlanságokat be lehet tudni annak, hogy még nincs meg az a technikai feljettség, hogy a Board ne csak azt nézze, hogy egyáltalán felemeltük-e a lábunkat, hanem hogy megvan-e pl. 50 cm távolság. Mert bizonyos gyakorlatokat tényleg szinte gépi precizitással nézi, főleg azokat, ahol fontos, hogy hol van a súlypont, például a lábemelés, ahol annak alapján nézi a gyakorlat pontosságát, hogy a másik lábunk mennyire marad egyhelyben. És mivel jógagyakorlatok kivitezelése nagyjából ettől függ, ezért azokat döntő többségében nagyon nehéz pontosan megcsinálni.

De aki eltökélte, hogy márpedig le fog fogyni, annak itt a lehetőség, hogy otthonában is változatos gyakorlatokat végezzen, aki érzi a hangulatát, az képes lesz akár duplaannyit is megcsinálni egy adott gyakorlatból, mint normál esetben. Csak tessék életmódot is váltani, és az eredményért bár sokat kell küzdeni, de meg fog térülni!

Grafika: 7/10
Játszhatóság: 8/10
Szavatosság: 9/10
Kihívás: 7/10
Zene / Hang: 9/10
Hangulat: 9/10

+ Változatos gyakorlatok
+ Hangulatos légkör
+ Saját edzésterv
– Itt-ott pontatlan
– Nem biztos, hogy mindenkinek bejön

81%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése