2010. március 25., csütörtök

Wii Sports

Megjelenés

Japán: 2006. december 2.
Amerika: 2006. november 19.
Európa: 2006. december 8.

Fejlesztő: Nintendo
Kiadó: Nintendo
Műfaj: Sport
Játékmód: 1-4 játékos

Irányítás: Wii Remote + Nunchuk
Wi-Fi: Nincs

Platform

Amikor a Nintendo bejelentette 2004-ben az új konzolját a Nintendo DS-t, szinte messiásként vártuk, hogy új kézikonzol, igazi 3D, de jókat fogunk játszani rajta, végre kivihetjük a szabadba a Nintendo 64-et (átvitt értelemben persze)! Aztán jött az első pofára esés, amikor bemutatták az első prototípust. A dizájn, mint az 1981 Game & Watch gépek! És ha ez még nem lenne elég, jöttek még a furcsábbnál furcsább “játékok” 2005-ben. A nép meg értetlenül állt, hogy mi ez, ki vesz ilyet? Az eladásokat nézve nagyon kapós volt. Sőt, annyira bejött, hogy erre a “struktúrára” alapozták a Wiit. Persze ekkor még mit sem tudtunk erről. Sőt, ekkor még Revolution néven ismertük jelen konzolunkat. Már az is közfelháborodást keltett, hogy Wii lett a neve, hát még a rá megjelenő játékok. De még akkor sem tudtuk, hogy milyen lavina indul el, amikor megjelent a Nintendo Wii a Wii Sports játékkal.

Lehet ezt egyáltalán játéknak nevezni? Vagy techdemó? Talán mindkét megállapítás helyes. Soha nem felejtem el, amikor megláttam a játékot 2006. december 8-án a Keletinél levő Game Parkban, nem akartam elhinni, hogy mi ez. Ezt adják a géphez? Később láttam, hogy ez nem is rossz szórakozás. Sőt, nagyon élveztem! De miről is van szó? Egy öt sportjátékot tartalmazó lemezről. Van benne Tenisz, Baseball, Bowling, Golf, Boksz. Mindezt mozgásérzékeléssel. Akkor kevesen hitték el, de tényleg otthon sportolhatunk! Hogy miképp? Lássuk a sportokat:

  • Tenisz: A felsorolásban ez van először, de nagy csalódás fogja érni azt, aki ezzel kezdi. Ugyanis a játék nem teljes! Csak addig 40-es pontozásig megy, és nincs tovább. Pedig nagyon jó lenne. Így csak annyiból áll egész, hogy 40-es pontozás után hány győzelem legyen a cél: egy, kettő vagy három. Így nagyon hiányos a játék, pedig nagyon jó lenne teljesben. Egyébként ugyanúgy kell kezelni, mintha egy teniszütő lenne a kezedben, ott kell elütni, ahova ér a labda.
  • Baseball: Talán ez sikerült a legjobbra. Meg a leghangulatosabb. És teljes. Csak ami probléma, hogy amikor én ütöm el a labdát, sokszor nem arra megy, amerre a valóságban szeretném. Vagy a való életben is ilyen játék? Egyébként is nehéz játéknak képzelem el, a Wii Sports csak ráerősített. Ugyanúgy kell eldobni a labdát, vagy visszaütni, mintha valóban jönne a labda. Talán itt kell a legjobban vigyázni, nehogy eldobjuk véletlenül a Wiimote-ot a kezünkből.
  • Bowling: Ugyanolyan Bowing, és ennek a legjobb az irányítása. Talán hihetetlen a sok gép által adott hibaüzenet után, de nekem ezt a legkönnyebb irányítani. Ugyanúgy kell, mintha egy tekegolyó lenne a kezedben. Egy teljes játékot kapunk, ugyanúgy 10× kell gurítani, mint a rendes játékban. És amit megfigyeltem, hogy hihetetlen precíz. Tehát tényleg arra megy a labda, amerre én irányítom. Tehát ha egy kicsit balra irányítom, akkor arra megy.
  • Golf: Na, ez a másik játék, ami nem teljes. A rendes golf köztudottan 18 lyukból áll, itt meg 3, 6 vagy 9 van. Azért ez kevés. És sokkal nehezebb. Nehéz kitalálni, merre kell ütni a labdát, hogy betaláljuk a lyukba. Itt is golfütőként kell kezelni a Wiimote-ot.
  • Boxing: Szerintem Nintendós buliknál ez okozza a legnagyobb derűt. Itt kell a Nunchaku, és ökölként szolgál a Wiimote-tal együtt. Képzeljük el, hogy egy általunk nem kedvelt ember van velünk szemben. Ugye mennyivel jobban megy a játék?

A játék technikai részéről kicsit snassz lenne beszélni, mert a grafikája annyira szörnyű, hogy talán még az sem túlzás, hogy Nintendo 64-en is szebbet látni. A Miik megjelenítése egyszerűen borzalmas. A háttér, az egész táj kidolgozottsága nagyon egyszerű. De talán ennél a játéknál nem helyén való a grafikát szapulni, hisz a Nintendónak az volt a célja, hogy kvázi arcul üsse azokat, akik hi-tech grafikát várnak. Nagyot csattant nekik szerintem. Az irányításról fentebb írtam. Precíz, de nem tökéletes. A zene viszont nagyon jó. Egyszerű, dallamos, szerethető. A Nintendónál igyekeztek a sport hangulatát visszahozni, fogjuk rá, hogy sikerült. Azért a Baseball ilyen téren nagyon jól sikerült. Persze akkor lesz csak sokkal hangulatosabb, amikor valóban játszunk, és nemcsak lóbáljuk a kezünket. Akárki akármit mond, én szeretem ezt a játékot!

Grafika: 3/10
Játszhatóság: 7/10
Szavatosság: 7/10
Kihívás: 4/10
Zene/Hang: 9/10
Hangulat: 8/10

+ Remek techdemó
+ Hangulatos
+ Kellemes zene
– Néhány játék nem teljes.
– Nagyon csúnya

74%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése