2014. június 29., vasárnap

Wave Race: Blue Storm

Megjelenés

Japán: 2002. szeptember 14.
Amerika: 2002. november 17.
Európa: 2002. május 3.

Fejlesztő: Nintendo Software Technology
Kiadó: Nintendo
Műfaj: Sport
Játékmód: 1-4 játékos
Memória: 12 blokk

Platform

Nem kerteltek a GameCube-bal! Már a nyitócímek is bizonyították, hogy a Nintendo komolyan veszi önmagát és életben akar maradni a piacon. A kis kockakonzol volt generációjának legerősebb asztali konzolja, és már olyan címek is hegyezték oroszlánkarmait, mint a Luigi’s Mansion, Super Smash Bros. Melee, vagy a teszt tárgyát képező Wave Race: Blue Storm.

Ez a harmadik Wave Race játék, az első még Game Boy-ra jelent meg, és azt kell mondani, hogy az ősi kézikonzol technikai tudásához képest igencsak szépen muzsikál, míg a Nintendo 64-re megjelent Wave Race 64 pedig már az anyacég által fejlesztett mesterhármas része lett a 1080° Snowboarding és a Pilotwings 64 mellett. Mind a három játék nagyon jó lett, kijelenthetjük, hogy a Nintendo tud sportjátékot csinálni.

És most itt a Jet Ski-szimuláció koronázatlan királyának, a Wave Race-nek harmadik, egyben sajnos máig utolsó része. És igen! A Nintendo már ezzel bizonyítja, hogy tényleg komolyan veszi magát. Konzolon ilyen szépen kivitelezett vízcsobogást nagyon ritkán látni, a grafika és a fizika nagyon igényes lett. Többféle játékmód áll rendelkezésünkre, magasan ajánlott a tutorial-lal kezdeni, ugyanis a játék az irányítás terén is komolyan veszi magát. Három csoportra vannak osztva, kezdő, haladó és egy expert, ezen belül vannak egyszerűbb mozgások, ugrások, valamint trükkök (stunt). Ha csak versenyeken akarunk indulni, akkor elég ha csak a mozgásokat tanuljuk meg, ugrásoknak, trükköknek a Stunt Mode-ban van jelentőségük.

Versenyezni pedig a Championship-ben lehet. Először van egy Exhibition, ahol verseny körülmények között mehetünk egy próbajátékot, alatta van a Beginner, Hard és Expert. A kezdők versenyében 5 pályát kell teljesíteni, a haladókéban 6-ot, míg a profikéban hetet. A verseny egyediségét adják a különböző időjárási események. Természetesen a legideálisabb napos időben Jet Ski-zni, de a vihar és a szakadó eső teszi csak igazán izgalmassá a versenyt. Nemcsak a nagy habok miatt, hanem a romló látási viszonyok is megnehezítik versenyünket. Változékony időben pedig kiszámíthatatlan a verseny, hiszen könnyen előfordulhat, hogy szép, napos időben kezdjük a versenyt, és végül esőben fejezzük be. A játék fizikájának egyik bravúrja ugyanis, hogy verseny alatt is változnak a pálya körülmények (nagyobb habokat ver a tenger), és a látási viszonyok.

Nintendo 64 egyik egyedisége volt a napszakok váltakozása, az új konzol már időjárás változást is lehetővé tesz. Nyolc karakter közül választhatunk, ezek közül néhányan ismerősek lehetnek a 1080° Snowboarding-ból. Például a japán illetőségű Akari Hayami vagy a kanadai tinédzser Ricky Winterborn. Ők ketten kifejezetten kezdőknek ajánlottak kis súlyuk miatt. Mind a nyolcan egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek, például a legnehezebb súlyú David Mariner-t a legnehezebb irányítani, a könnyebb súlyúak pedig trükkökben ügyesebbek. Ebben a játékban is megmaradt az, hogy csak bizonyos pontszámmal lehet a következő pályára menni, ez extra kihívást ad a játéknak, hiszen ha nem sikerül, akkor nincs második esély. Figyelni pedig nagyon kell, ugyanis nagyon nehezen látható át az egész terep. Nekem a bal felső sarokban levő térkép segített eligazodni. Maga a verseny pedig ugyanazon az alapon működik, mint az előd, tehát bójákat kell kikerülni, a sárgákat bal oldalról, míg a pirosakat jobb oldalról. Ez a játék nehézségének kulcsa, ugyanis már az első pályán is olyan helyen vannak a bóják, hogy nehéz legyen a megfelelő irányból kikerülni. És a bal alsó sarokban öt gömb-szerűséget látunk, ha rossz oldalról kerüljük ki a bójákat, akkor egy áthúzásra kerül, és ha mind az öt “kimerül”, akkor diszkvalifikálnak minket a versenyből. Viszont ha jó irányból kerüljük ki, akkor a turbo-mérő elkezd feltöltődni, és ha ez ötször sikerül, akkor extra turbót kapunk, melyet az X- vagy a Z-gombbal aktiválhatunk. De vigyázzunk, mert ha hibázzuk, elveszítjük a turbót. Így ha bizonyos, hogy nem tudjuk kikerülni a bóját, akkor azonnal aktiváljuk a turbót. Az irányítás is nehezíti a játékot, nagyon nehéz ráérezni arra, hogy vegyük be a kanyarokat a lehető legkisebb sebességvesztés mellett. De ha ráérzünk a játék hangulatára, akkor inspirálólag fog hatni a nehézsége. Ez egyáltalán nem lesz nehéz, mivel még a Nintendónak azon korszakából származik ez a játék, amikor a cég még komolyan vette a sportjátékokat, és a szórakoztatás mellett a kihívás és az élethű szimuláció voltak a fő szempontok. A víz csobogása mesterszintű, az eső még a kamerára is rácsöpög.

A Tutorial és a Championship mellett játszhatunk Time Attack-et, mely természetesen gyakorlásra és a pályák kiismerésére szolgál. A legjobb három időt menti el a gép. A Free Roam-ban pedig szabadon bejárhatjuk a terepet, arra megyünk amerre csak szeretnénk, nincs korlátozás. A trükkök elsajátításának pedig a Stunt Mode-ban van jelentősége, ugyanis itt pontozzák azokat, minél bonyolultabbakat mutatunk be, annál több pontot kapunk. Emellett gyűrűkön is át kell menni. Lehet többen is játszani, de mivel nehéz, ezért csak úgy élvezetes, ha egyenrangú ellenfelek mérik össze tudásukat. Kezdőnek önbizalom-romboló lenne egy profival szemben.

A játék még megannyi titkot és meglepetést rejt. Egy próbát mindenképp javaslok, már csak azért is, hogy lássátok, milyen az, amikor a Nintendo komoly játékot csinál. Emellett könnyen rá lehet kattanni anélkül is, hogy bármikor is közünk lett volna a jet ski-hez. A hangulat garantált, és láthatjuk milyen az, amikor a Nintendo egy nem franchise játék esetében is kitesz magáért.

Grafika: 8/10
Játszhatóság: 7/10
Szavatosság: 8/10
Kihívás: 9/10
Zene / Hang: 8/10
Hangulat: 10/10

+ Ritka élethű grafika
+ Rendkívül élethű
+ Több lehetőség
+ Fantasztikus hangulat
– Kidolgozatlan karakterek

88%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése