2012. december 3., hétfő

Pilotwings Resort

Megjelenés

Japán: 2011. április 14.
Amerika: 2011. március 27.
Európa: 2011. március 25.

Fejlesztő: Monster Games Inc.
Kiadó: Nintendo
Műfaj: Repülőszimulátor
Játékmód: 1 játékos

Wi-Fi: Nincs
StreetPass: Nincs
SpotPass: Nincs
Méret: 756 blokk

Ára: £39.99 / €44.99

Platform

Talán kicsit gyenge volt a Nintendo 3DS nyitókínálata, a Nintendo szinte csak casual játékkal nyitott, a nagy címeit kicsit későbbre hagyta. Lehet ez egyfajta üzleti fogás, hogy a 3DS eladásait folyamatosan szinten tartsa, ám a valódi oka a kezdeti alacsony eladásnak a magas ár volt. Így bár lehet, hogy a Nintendo a casual réteget célozta meg, de az ára egyáltalán nem volt casual, így a kettő szinte kiütötte egymást, és az eladások csak akkor lendültek meg, amikor csökkentek az árak. De az kétségtelen, hogy a Pilotwings Resort az egyik legjobb 3DS nyitócímnek számít.

A Pilotwings sorozat nagy visszatérő, hiszen utoljára csak Nintendo 64-en jelentkezett, az első rész még SNES-re jelent meg. Nekem csak ahhoz volt szerencsém. Az a rész nem sikerült olyan jól, mivel az is a konzol kezdeti korszakán jelent meg, és túlságosan a Mode 7 trükkre helyezték a hangsúlyt, így bár a játék fizikája rendben volt, grafikailag nem jött át a hangulat. A 64-es változattal még nem játszottam, de ez már ígéretesnek tűnik. A Resort esetében is beigazolódott az, hogy képekből, videókból meg tudom magamnak állapítani, hogy a játék tetszeni fog, vagy sem. Ezek alapján pozitívan álltam a címhez, beváltotta minden reményemet.

A játék abban a Wuhu Island-ben játszódik, ahol a Wii Sports, és a Wii Fit párosok, de talán a Pilotwings Resort adja vissza a legjobban a Wuhu Island hangulatát. A játék közben teljesen átjár a sziget kellemes hangulata, lényegében ezzel tudom a legjobban leírni, hogy miért is tetszik ennyire ez a játék. De miről is van szó? A Pilotwings egy repülőszimulátor, ahol különböző küldetéseket teljesítve érünk el pontszámokat, annak függvényében, hogy teljesítettük azokat. Háromféle légi járgányunk van: Repülőgép, sugárhajtású gép, és sárkányrepülő. Mindegyik egyedi képességéhez igazították a küldetéseket. Ez a Mission Mode, ahol ötféle fokozatban vannak sorolva a küldetések: Novice, Bronze, Silver, Gold, Platinum. A Novice-ban egyszerű, gyakorló küldetések vannak, tanuljuk meg használni a járműveket. A Bronze-ban egyszerűbb küldetések vannak, a Silver-től kezd nehezebb lenni, és utána… lesz dolgunk bőven, pláne, ha 100%-ra akarunk menni. És az a fantasztikus a játékban, hogy nincs vége az adott küldetésnek azzal, hogy elértük a maximális pontszámot, hanem akkor újabb, magasabb maximális pontot ír ki a játék, ezzel meghosszabbodik a játék szavatossága. Mindegyik küldetésnél más a maximális pontszám, és annak egyediségéhez mérten más a pontozási rendszer is. A végső pontszám után minősítést kapunk, három csillag a maximum. Nyilván ehhez nem kell a maximális pontszám, de igen kicsi a hibahatár. A következő küldetésszint (tehát pl. Bronze után a Silver) akkor nyílik meg, ha az adott szint összes csillagjának legalább kétharmadát elértük. Én azt gondolom, hogy ha egy bizonyos pontszám felett nem tudunk teljesíteni, akkor érdemes a magasabb szinte menni, ha nehezebb szinten kiálljuk a próbát, akkor a könnyebben is jobban fog menni.

Ezen kívül még két játékmód van, az egyik a Free Flight Mode. Ebben szabadon repülhetünk amerre csak szeretnénk, és lehet közben “i” betűs köröket gyűjteni a Wuhu Island különböző pontjain. Akkor kiírja a játék, hogy éppen hol járunk, és különböző érdekességeket olvashatunk az adott helyszínről. Nagyon ötletes lett, csak ne lenne az a 2 perces időlimit. Ugyanis eleinte ennyit kapunk. Majd később, ha a közeli “I”-gyűrűket megtaláltuk, akkor megnyílik a játékmódnak egy újabb része, ahol léggömböket kell kidurrantani. Ha meghatározott mennyiségű léggömböt kidurrantunk, úgy hosszabbodik meg az I-gyűrűk keresési lehetőségének ideje, maximum 5 percre. Aztán különböző egyéb dolgokat gyűjthetünk össze, melyekkel szintén el lehet szórakozni. A másik a Dioramas, mely csak akkor nyílik meg, ha a Mission Mode-ban megnyílik a Gold szint, és az azokban rejlő (Dioramas) küldetések is csak akkor nyílnak meg, ha a Free Flight Mode-ban különböző kritériumoknak megfelelünk. Valamint jó dolog, hogy a sárányrepülővel akár fényképeket is csinálhatunk a Wuhu Island különböző épületeiről, vagy amiről csak szeretnénk, és ezeket a képeket elmenthetjük az SD kártyánkra.

És még napestig sorolhatnám, hogy mennyi megnyitható küldetés van a játékban, rengeteg lehetőség van benne, tényleg amennyire csak lehet, kiaknázták a lehetőségeket. Egyedül a StreetPass-t, SpotPass-t hiányolom, azok még jobban megnövelték volna a játék szavatosságát, akár Mario Kart-szerűen is lehetne csinálni, hogy adott küldetéshez szellem-adatokat küldünk át egymásnak StreetPass-on keresztül, és akár meg is mérettethetünk volna társunkkal szemben. Szintén jó ötlet lett volna a többjátékos mód, például egy küldetést ki csinál meg hamarabb, és egy meghatározott küldetés utáni összpontszám adná a végeredményt. Ha ezek is benne lennének, szinte tökéletes lenne a játék.

A grafika nagyon szép, kidolgozott, szinte tökéletes, csak ez is kicsit torzul, ha 3D-ben játszunk. A kezelés kicsit nehézkes, de szerencsére bőven van lehetőség gyakorolni, és szinte szájbarágósan magyarázza el a járművek irányítási és landolási lehetőségeit. Szerencsére a játék rendkívül tartalmas, így garantáltan hosszú időre le fog kötni minket. A zene pedig egyszerűen csodálatos. Asuka Ito szerzeménye, ez az első játékzenéje, nagyon ráérzett a hangulatára, kellemes zenéivel csak még jobban emeli a játéknak amúgysem gyenge hangulatát.

Talán eleged van az egyhangú autóversenyes, FPS, verekedős játékokból? Ha nyitott vagy az egyedi címekre, tégy egy próbát a Pilotwings Resort-tal, mely a játékvilág egy olyan szigetére kalauzol el, ahol az önfeledt szórakozás vár.

Grafika: 9/10
Játszhatóság: 9/10
Szavatosság: 9/10
Kihívás: 9/10
Zene / Hang: 10/10
Hangulat: 10/10

+ Nagyon szép grafika
+ Csodálatos zene!
+ Magával ragadó hangulat
+ Hosszú időre képes lekötni
– StreetPass, SpotPass, többjátékos mód hiánya

92%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése