2017. július 10., hétfő

Pokémon Shuffle

Nintendo 3DS eShop megjelenés
Japán: 2015. február 18.
Amerika: 2015. február 18.
Európa: 2015. február 18.

Android / iOS megjelenés
Japán: 2015. augusztus 24.
Amerika: 2015. augusztus 31.
Európa: 2015. augusztus 31.

Fejlesztő: Genius Sonority Inc.
Kiadó: The Pokémon Company
Műfaj: Logikai
Játékmód: 1 játékos

Ár: Ingyenes, játékon belüli vásárlások vannak.

Platform

Az utóbbi években jelentősen megváltozott a videojátékos kultúra a Facebookos és a mobilos játékoknak köszönhetően. Sokáig nem is gondoltuk volna, hogy a mobilos játékok ekkora szeletet ki fognak harapni a videojátékos piacból. Emlékszünk még a Nokia 3310-as telefon Snake játékára, és később, a színes kijelzős telefonok esetében a WAP-ról letölthető egyszerűbb mobilos játékokra? Ezek még egyáltalán nem veszélyeztették akkoriban a Game Boy Advance egyeduralmát, ahogy a Nokia játékokra tervezett N-GAGE mobilja is csak kis hal volt az iparban. Az első nagy változás 2007 körül állt be, amikor az Apple kiadta az első okostelefont, az iPhone-t. Az ebben rejlő lehetőségeket már sokan kihasználták, de igazán nagy robbanás csak az Androidos telefonok elterjedésével következett be.

Ennek ellenére a Nintendo 3DS nagyon sikeres kézikonzol, ennek okán a Nintendónál nem is éreztek késztetést arra, hogy bármit is kezdjenek az okostelefonok piacán. 2015-ben aztán mégis beadták a derekukat, és megjelentették első próbálkozásukat, a Pokémon Shuffle-t. Ez egy Free to Play játék, tehát ingyenesen tölthetjük le, de nem játszhatunk vele korlátlanul. Sokáig komoly kritika érte az ilyen játékokat, hiszen sok játék (elsősorban Facebook-osok) kényszerített a vásárlásra, csak úgy engedett tovább a játékban. Persze, mint minden esetben, most is van két választási lehetősünk: vagy fizetünk, és tovább mehetünk, vagy hagyjuk az egészet. Azt gondolom, hogy ez hardcore játékosok számára ez igencsak kiábrándító, hiszen már nem a játéktudás, a beleölt játékóra számít, hanem a pénztárca vastagsága. Sokan viszont csak így élték meg első videojátékos élményüket, mivel ezek voltak igazán elterjedve széles körben. Így a mai internetes és mobilos játékosok jelentős része nem tudja milyen az, amikor megveszel adott összegért egy játékot, tudásod szerint végigjátszod, és az aztán a gyűjteményed része lesz, bármikor előveheted.

A Nintendo esetében kockázat volt ez, hiszen mi sokkal inkább ragaszkodunk az eredetihez, a játék dobozos változatához, így már az probléma volt, hogy a cég kezdett áttérni a digitális letöltéshez. De a Nintendo úgy érezte, hogy azért nekik is haladni kell a korral, még ha ez nekik igencsak döcögősen megy. És most itt a Pokémon Shuffle, mellyel a Nintendo teljesen új úton indult el, és belépett a szabadon játszható játékok piacára.

Annyit már most elmondhatok, hogy szerencsére nem kényszerít vásárlásra, a játékot tényleg szabadon játszhatjuk, de korlátozott lehetőségek mellett. Maga a játék logikai, a “match three”-féle ötletet vitte át Pokémonos stílusba. Ennek lényege, hogy három azonos alakzatot (esetünkben Pokémont) kell egybe rakni, és azok eltűnnek. Ez a Pokémon Shuffle-ben rendkívül érdekesen van megoldva. Itt is csatázunk, a képernyő felső részén láthatjuk a gépi ellenfelet, vele kell összecsapni. Meghatázott számú támadással kell legyőzni őt. Itt is élnek a különböző típusok, minden egyes Pokémonnak megvannak a maga különleges támadásai, és a ugyanúgy él az is, hogy bizonyos Pokémon típus rezisztens a másikra, míg egy másik fajtával szemben gyenge. A játék során lényegében mi támadunk. Ha összehozunk három azonos Pokémont, azok megtámadják a gépi ellenfelet, a mieink eltűnnek a csatatérről, és újabbak jönnek a helyükre. Legtöbbször csak mi támadunk, de olyan is előfordul, hogy a gépi Pokémon is akadályoz minket. Például Pokémonjaink közül néhányat kővé változtat, lefagyasztja őket, vagy ami érdekesség, amikor néhányat sajátjává változtat át, akik nyilván gyenge támadást alkalmaznak majd ellene. Ezzel viszont sokszor merényletet követ el a Pokémon saját maga ellen, mert előfordul olyan, hogy véletlen három egymás mellett lévő Pokémont változtat át saját magává, amik ugyan gyengén, de megtámadják, csakhogy új Pokémonok jönnek le, és ha kialakul egy újabb hármas, akkor azok már erősen támadhatnak, és ezek mind bónusz támadások. Ha elfogy a gépi Pokémon ereje, akkor lehetőségünk van elkapni őt. Mindegyik Pokémonnak van egy alapvető százaléka, ennyi esélyünk van elkapni őt. Valamint, ha a meghatározott támadás mennyiségéből még marad, azok hozzáadódnak a százalékhoz, tehát nagyobb esélyünk lesz elkapni a Pokémont. Ekkor egy Pokélabdát dobunk felé, és izgatottan várjuk, hogy sikerül-e elkapni. Ha nem sikerül, a gép felajánlja, hogy mesterlabdával is elkaphatjuk. Ekkor megduplázódik az esélyünk, de persze nem ingyen kapjuk. 4000 érmébe kerül egy mesterlabda.

Érméket pedig például a napi bejelentkezésért kaphatunk, de vásárolhatjuk őket. Bizonyos mennyiséget a Google Play (iOS esetében Apple Store) áruházban vásárolhatjuk meg, de mellette drágaköveket is vásárolhatunk. Ezeket szívekre válthatjuk be. Egy játék egy szívbe kerül, és 5 szívet kapunk alapból. Ami nagyon jó, hogy nem kényszerít minket vásárlásra, mert ha elfogy minden szív, akkor ugyan nem enged tovább játszani a gép, de bizonyos idő eltelte után a szívek visszatöltődnek (5 db.), utána újra lehet játszani. Ha nagyon belemerültünk a játékba, akkor van lehetőségünk a megvásárolt drágaköveket szívekre váltani, és akkor akár jóval tovább játszhatunk. Drágaköveket pedig plusz támadásokra is lehet fordítani. Ha elfogy a támadásunk, de az ellenfél Pokémon életereje még nem, akkor drágakövet válthatunk be további öt támadásért. Érmékért pedig nemcsak mesterlabdákat vehetünk, hanem az aktuális harc elején extrákat vásárolhatunk, amivel nagyobb eséllyel nyerherünk. Ilyen például, hogy a támadások a másfélszeresét érik, lehet venni már az elején plusz öt támadást, vagy egy Pokémon Megaként kezdheti a csatát.

Jó ideje létezik már a Pokémonok mega változatai, melynek köszönhetően extra erőre tesznek szert. Ez ebben a játékban is él. Bizonyos Pokémonoknak mega-fejlődésük van, de ezt a játékban aktiválni kell. Minden 10. Játék egy harc egy Pokémon mega fejlődése ellen. Ha őt legyőzzük, akkor annak a Pokémonnak a mega fejlődését használhatjuk a játékban. Ekkor egy csík jelenik meg az ikonja mellett, ami folyamatosan nő, ha vele támadunk. Ha eléri a csúcsot, az a Pokémon átalakul, és sokkal erősebb támadásra is képes. Csak bizonyos Pokémonok képesek mega fejlődésre, és bár egy csatába több ilyen Pokémont is vihetünk, de mindig csak az egyik lesz képes átalakulni.

Vannak még speciális, valamint úgynevezett expert pályák is. A speciális pályák alatt találjuk azokat a Pokémonokat melyek csak átmenetileg érhetők el, illetve olyan Pokémonokat (pl. Alola Meowth), akikkel nem harcolunk meg, hanem nála például érmék jelennek meg a csatatéren, azokat ha hármas csoportba rendezzük, akkor megkapjuk az értékét, és ugyanúgy felhasználhatjuk őket, mintha megvásároltuk volna. A másik az expert pálya, ahogy a nevéből sejthető, itt lesznek az igazán nehéz csaták. Például Pokémon végkifejlődéseivel (pl. Venusaur, Charizard, Blastoise), de olyan Pokémonok is itt kaptak helyet, akiket különösen nehéz legyőzni és elkapni. Itt legtöbbször nem is a támadások száma van lekorlátozva, hanem az idő, mely alatt le kell győzni a Pokémont. Ezek a pályák fokozatosan nyílnak meg, méghozzá oly módon, hogy a rendes pályákon a legyőzött Pokémonokat értékeli a játék, A-D és S-rangig. Érthető módon az S-rang a legjobb, és minél csatáért kapunk S-minősítést, annál több expert pálya jelenik meg. Ide már különösen nagy tudás kell, mert ezek a Pokémonok is más komolyabban támadnak vissza kővé változtatással, fagyasztással, és ezek a Pokémonok már nem mozgathatók, így szűkösebb területen kell okoskodni, illetve felolvasztani a fagyasztottakat. Itt igazán kemény csaták mennek.

A játék nemcsak mobilra, hanem Nintendo 3DS-re is megjelent. Hasonlóképpen ingyenes, és csak az extrákért kell fizetni, ha szeretnénk. Sőt a Nintendo 3DS sajátosságai ebben a játékban is ki vannak használva. Van StreetPass, ugyanúgy cserélünk adatokat, ráadásul ha összetalálkozunk valakivel, azért extra szíveket vagy drágaköveket kaphatunk. Itt a Nintendo eShop-ban vásárolhatjuk meg az extrákat.

Ami igazán imponáló, hogy semmi reklám nincs, nemhogy a Nintendo 3DS-es változatban, de a mobilos változatban sem. És mint olvasható, semmilyen körülmények között nem kényszerít vásárlásra a játék. Fizetés nélkül is végig lehet játszani a játékot, persze lassabban. Ami személyes észrevétel, hogy a Nintendo 3DS verzió, némileg nehezebb, a mobilos változatban gyorsabban nő a mega-fejlődés csíkja az adott Pokémonnál, valamint az ellenfél Pokémon életereje is gyorsabban fogy. Nagyon ajánlom mindenkinek a játékot, mert talán a legjobb ilyen free 2 play játék, ami jelenleg a piacon van. A grafika kicsit egyszerűsítve van, jobban hasonlít a Pokémon spinoff játékaira. Ez mondjuk nem csoda, hiszen ez a játék is a Pokémon Link játék továbbgondolt változata. Az irányítás is könnyű, mivel csak a Pokémonokat kell “pakolászni”, így semmi bonyodalmat nem okoz annak, aki nincs hozzászokva az érintőképernyőhöz. A zene az, amin igazán hallatszik, hogy nem Nintendo fejlesztés. Meglehetősen szokatlan, nem érzem benne a Pokémonos hangulatot. Sőt, néhány zene inkább andalító, altató hatású, furcsa zenét írtak a játékhoz. Ettől eltekintve egy kiváló játékkal van dolgunk, amit bárki szabadon kipróbálhat, hiszen ingyenesen letölthető, és jó eséllyel meg fog tetszeni. De ha nem, akkor sem vesztettünk semmit. A játékélményért mindenképp megéri kipróbálni.

Grafika: 8/10
Játszhatóság: 10/10
Szavatosság: 10/10
Kihívás: 8/10
Zene / Hang: 6/10
Hangulat: 9/10

+ Ötletes grafika
+ Nem kényszerít vásárlásra
+ Rengeteg jó ötlet
+ Fantasztikus kivitelezés
– Szokatlan zenei hangulatvilág

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése